Točno tako je bilo zamišljeno že na začetku

13.7.2021 • 17:00 • Vetrinjski dvor

Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

OPIS

B-film je nizkoproračunski nišni film, za katerega obstaja izredno zanimanje občinstva. Kljub specifičnim pogojem, v katerih tovrstni filmi nastajajo, mnogi med njimi kažejo visoko stopnjo filmske obrti in estetske iznajdljivosti. B-film je specifičen v žanru, temah in atmosferah ter buri duhove še iz časov zlate dobe Hollywooda.
 
Moderira: Toni Cahunek

PROGRAM

17:00

Schupakface trilogija • Gašper Antauer, režiser

projekcija + pogovor • 75 min

Trilogija Schupakface je epska pripoved o superjunaku, ki se je rodil iz maščevanja, a je postal pravi junak, ki vedno reši svet pred velikim sranjem. V filmih sledimo Schupakfaceovemu prijateljstvu s Petrom, preprostim človekom, ki ga junak nenehno rešuje iz zagat – a morda je njuna vez globlja, kot se Peter sprva zaveda. 

Filmi o Schupakfaceu predstavljajo redek, a vendar odličen primer slovenskega B-filma. Nastali so skoraj improvizorično in za drobiž med leti 2010-2014, večinoma tekom Grossmannovega festivala v Ljutomeru.

18:30

Grossman, festival fantastičnega filma in vina • Tomaž Horvat

predstavitev • 30 min

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je slovenski filmski festival, posvečen žanrskemu filmu, v festivalskem fokusu pa so v prvem planu fantastični, grozljivi, divji in kultni filmi, ki predstavljajo presežke ustaljenih žanrskih obrazcev.

19:00

B-filmi: radikalne vsebine skozi formo • Stojan Pelko

predavanje • 90 min

Če so ZDA dežela kapitalizma, Hollywood pa njih izložba, potem B-filmi dokazujejo, da je kapitalističnemu redu mogoče pokazati granitno kocko v samem simbolnem središču – in da zato celo ni treba razbiti izložbe.

Predavatelj predlaga branje, ki mu z vsemi podtoni vred reče historični materializem:

Če naj razumemo vso subverzivnost B-filmov, si moramo najprej ogledati njihove produkcijske in distribucijske pogoje, nato pa razumeti, kako se najbolj radikalne vsebine v resnici sporočajo skozi formo. In pred nami se odpre svet, v katerem so res združeni proletarci vseh dežel, ki nimajo izgubiti drugega razen svojih okovov – a jih razbijajo z montažnimi rezi in režijskimi invencijami. Pred nami se družijo španski borci in južnoameriški revolucionarji, da bi premagali pošasti zgodnjega kapitalizma in ekspanzionistične sile vesoljskih galaksij. In ja, tudi kak špageti vestern se znajde ob tabornem ognju s partizanskim golažem.

Vsaj toliko, kot nam B-filmi govorijo o specifičnih historičnih pogojih svojega nastanka, razgaljajo tudi vsakokratni čas, ki jih gleda – če jih le zna videti. Ali kot bi rekli danes: morda nimamo ne planeta B in ne plana B, imamo pa B-filme!