KREIRANJE FILMSKEGA SVETA

Kdaj: četrtek 9. julij 2020 ob 16:00

Kje: VETRINJSKI DVOR, VELIKA DVORANA

Sektorji scenografije, kostumografije in maske so eni izmed pomembnejših kreativnih oddelkov filmske ekipe. Skupaj z režiserjem in direktorjem fotografije kreirajo filmski svet in definirajo končni izgled filma. 

Moderira: Urša Menart

Udeležba je brezplačna. Število prostih mest je omejeno. Rezervacija mesta je obvezna s sporočilom na email info@av-projektor.si do 12. ure na dan dogodka.

PROJEKTOR v produkciji Film Factory // v koprodukciji s Centrom za kreativnost //  v sodelovanju z Združenjem slovenskih filmskih scenografov,kostumografov in oblikovalcev maske

PROGRAM


16:00 Lepotica in zver // Mojca Gorogranc Petrushevska 
predavanje, 75 min

Kreativni proces sodelovanja art sektorjev določa končni izgled filma. Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalka maske, nam bo razkrila potek določitve filmskega lika preko filmske maske. Ilustrirala nam bo celoten proces od branja scenarija in pogovora z režiserjem do prob maske, testnega snemanja in vodenja karakterja skozi celotno snemanje.


17:15 Odmor


17:30 Komunikacija skozi kostum // Tina Bonča
predavanje, 75 min

Vsaka obleka je lahko kostum, ni pa vsak kostum tudi obleka. Kostumografinja Tina Bonča bo skozi  primere  govorila o sporazumevanju skozi kostum. Razkrila nam bo, kaj kostum odkriva, ko obleka zakriva, in kako kostum pripoveduje, tudi ko ni obleka.


18:45 Odmor


19:00 Oblikovanje prostora kot konstrukcija dogajanja // Marco Juratovec
predavanje, 75 min

Filmska zgodba se v veliki meri komunicira prek scenografije. Marco Juratovec, scenograf, nam bo predstavil celoten proces vzpostavitve scenografije na filmu. Od konceptualnih pogovorov, snovanj in razdelav do praktičnih postavitev lokacij na samem snemanju in povračanja le teh v prvotno stanje.


20:00 Druženje  


POKLICI IZ OZADJA

Kdaj: četrtek, 23. julij 2020 ob 16:00

Kje: VETRINJSKI DVOR, VELIKA DVORANA

Najbolj prepoznavna filmska poklica sta zagotovo igralec in režiser, malo manj producent, direktor fotografije, scenarist, montažer, avtor glasbe, scenograf, kostumograf, oblikovalec maske… Kdo pa so ostali ljudje na setu in za njim? Mikrofon si bodo podajali dragoceni filmski sodelavci, zastopniki ne-avtorskih, a vendar izredno pomembnih filmskih poklicev. 

Moderira: Urša Menart

Udeležba je brezplačna. Število prostih mest je omejeno. Rezervacija mesta je obvezna s sporočilom na email info@av-projektor.si do 12. ure na dan dogodka.

PROJEKTOR v produkciji Film Factory // v koprodukciji s Centrom za kreativnost // v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev.

PROGRAM


16:00 Soba za paniko: kreativna organizacija // Matija Kozamernik
predavanje, 75 min

Iz prve roke: direktor filma je oseba, ki skrbi za organizacijsko, operativno in finančno plat produkcije. Z režiserjem sodeluje pri izboru, angažiranju in usklajevanju glavnih sodelavcev in članov ekipe. Priskrbi tehnična sredstva za snemanje in bdi nad realizacijo operativnega in finančnega načrta snemanja.


17:15 Odmor


17:30 Predstavitev nagrade KOSOBRIN // Urša Menart

Nagrado kosobrin za dragocene filmske sodelavce podeljuje Društvo slovenskih režiserjev za izjemen prispevek k slovenski kinematografiji in TV ustvarjanju. 


18:00  Prepoznavnost ne-avtorskih poklicev // Jožica Hafner, Janez Petretič Ive in Petra Trampuž Bocevska
okrogla miza, 60 min

Mikrofon si bodo podajali dragoceni filmski sodelavci, zastopniki ne-avtorskih, a vendar izredno pomembnih filmskih poklicev.


19:00 Druženje


KINEMATOGRAFIJA PRIHODNOSTI

Kdaj: četrtek, 8. oktober 2020 ob 16:00

Kje: Vetrinjski dvor / Velika dvorana, Maribor

Trendi kinematografije se skozi leta spreminjajo. Definira jih razvoj tehnologije in s tem povezane navade občinstev. Vse bolj se nagibajo k angažiranim konceptom in narekujejo načine produkcije in/ali prikazovanja. 

Udeležba je brezplačna. Število prostih mest je omejeno. Rezervacija mesta je obvezna s sporočilom na email info@av-projektor.si do 12. ure na dan dogodka.

PROJEKTOR v produkciji Film Factory // v koprodukciji s Centrom za kreativnost // v sodelovanju s festivalom StopTrik MFF v v soorganizaciji s StopTrik MFF

PROGRAM


16:00 (Ne-)organizirana) filmska pokrajina: stanje in prognoze // Marina Gumzi
predavanje, 75 min

Po enoletnem podiplomskem študijskem raziskovanju globalnih trendov kulture konzumiranja filmske naracije ter, splošneje, hitro spreminjajočega odnosa do podob in ekranov, ki uokvirjajo te podobe, bo Marina Gumzi predstavila nekatere aktualne vidike sistemov produkcije in distribucije avdiovizualnih vsebin, ter na podlagi izbranih primerov inovativnih distribucijskih modelov in kuratorskih praks ponudila v razmislek nekatere prognoze glede nadaljnjega razvoja sodobne filmske industrije.


17:15 Odmor


17:30 Prihodnost kinematografije in Baza slovenskih filmov // Lev Predan Kowarski in Jasna Pintarič
primer dobre prakse // 60 min

Prihodnost kinematografije nas je v Sloveniji doletela nenadno in sistemsko povsem nepripravljene. Z razglasitvijo epidemije in zaprtjem kino dvoran smo bili prisiljeni ob vsem drugem tudi kinematografski spored preseliti na splet, če smo želeli dosegati vsaj del občinstva. Baza slovenskih filmov je v času epidemije postala edino namensko spletno okno v svet za domačo kinematografsko produkcijo. Kratkoročno dobra rešitev. Kaj pa na dolgi rok pomenijo spremembe, ki so nas doletele? Ekosistem, ki ga sestavjajo filmski ustvarjalci, producenti, distributerji, prikazovalci in občinstvo se bo prisiljen razviti in spremeniti. Kaj bo za dobro delovanje potrebno storiti v novi normalnosti in kako bomo to izvedli? Jasna Pintarič in Lev Predan Kowarski bosta analitično razdelala nastalo situacijo in problematiko osvetlila z nekaj različnih zornih kotov.

/// BSF: Baza slovenskih filmov je največja prosto dostopna filmska podatkovna baza za domačo produkcijo in spletni arhiv, ki uporabnikom ponuja dostop do slikovnega, pisnega in video gradiva ter omogoča ogled številnih slovenskih filmov.


18:30 Druženje