Poklici iz ozadja

24.8.2021 • 17:00 • Vetrinjski dvor

Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

OPIS

Najbolj prepoznavna filmska poklica sta zagotovo igralec in režiser, malo manj producent, direktor fotografije, scenarist, montažer, avtor glasbe, scenograf, kostumograf, oblikovalec maske… Kdo pa so ostali ljudje na setu in za njim? V treh predstavitvenih sklopih si bodo mikrofon podajali dragoceni filmski sodelavci, zastopniki neavtorskih, a vendar izredno pomembnih filmskih poklicev.
 
Moderira: Toni Cahunek

PROGRAM

17:00

Fotograf na setu • Željko Stevanić

pogovor • 45 min

Delo fotografa na setu nam bo predstavil Željko Stevanić, ki se je poleg rednega izobraževanja, ki ga je zaključil kot univ. dipl. um. zgodovinar, izobraževal na številnih mojstrskih tečajih pri velikanih dokumentarne in fotožurnalistične fotografije, kot so Christopher Morris (VII Agency), Marcus Bleasdale (VII Agency), Yuri Kozyrev (Noor) in Jerome Delay (AP). Za sabo ima leta izkušenj: kot profesionalni freelance fotograf in tudi kot urednik fotografije pri različnih založniških hišah (Delo revije d.d. in Tedenski žurnal d.o.o.). Beleži 28 samostojnih in skupinskih razstav tako doma kot v tujini.  Od leta 2002 je na filmskih setih sodeloval kot fotograf, kasneje pa tudi kot scenski fotograf pri gledaliških produkcijah.

18:00

19:00

“Runner” • Zoran Lesjak

pogovor • 45 min

Dober “runner” reši marsikateri izziv na setu. Neprecenljive izkušnje s  seta bo z nami delil Zoran Lesjak, ki zadnjih petnajst let dela na filmih, reklamah in videospotih v različnih sektorjih – največ na področju scenografije in v produkciji, večinoma kot production runner”. Sicer je Zoran zaključil študij slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje – Arthouse v Ljubljani. V želji po spoznavanju novih kultur, ljudi in krajev se udeležuje različnih likovnih kolonij, projektov in ex-temporov. Zaslužen je za ustanovitev Mladinskega kulturnega centra Medvode (1998), trenutno pa v društvu Veselih umetnikov od leta 2013 opravlja funkcijo predsednika in skrbi za delovanje likovne sekcije.